top of page
logo helpthy.png

Rene Tsang 曾泳潼
Nutritionist

  • 畢業於香港中文大學,主修食品及營養科學

  • 曾參與賽馬會公共衞生及基層醫療學院主辦的健康及營養支援計劃

  • 曾在老人院、社區中心舉辦健康講座,致力讓大眾學習及實踐健康飲食模式

  • 曾為健康食品公司擔任營養顧問,致力推廣健康飲食知識

    Rene的話:
    我覺得我係一個貼地,善於聆聽同埋容易相處嘅營養師。
    有人可能會好怕去見營養師,係因為覺得營養師即係飲食界嘅Food Police,淨係識講邊樣食得,邊樣唔食得。但我認為咁樣嘅減肥過程並唔愉快,而且效果亦都唔會長遠。

    我希望係用一個輔導嘅角色,為我嘅客人慢慢改善飲食。唔希望跟我嘅會員返嚟見我嘅時候,會有好大壓力而且覺得要「交數」一樣。我係希望令佢地成功減磅之餘,亦都可以將一個適合自己嘅健康飲食模式變成可以持之以恆嘅習慣。

    好多人覺得減肥就係餐餐白烚,無啖好食.....
    其實身爲營養師嘅我其實非常「為食」,所以先希望能夠從事可以成日同食物接觸嘅行業。食得健康並唔代表要完全戒曬美食,重要嘅係享受之餘,要識得取一個平衡。

    我會盡力依照每個客人嘅身體狀況同埋喜好,提供唔同嘅飲食建議,令你地可以食得好滿足咁減肥就係我最大嘅目標!

rene.png

Helpthy Professional Nutritionist Team
營伴專業營養師團隊

bottom of page