top of page

不同種類乳房檢查有咩分別?


上一篇講到Ladies們要識得定時自我檢查💁🏻‍♀今次由Dominic 同大家講下其他檢查方式啦📝


乳癌亦唔係冇得醫嘅,若果及早發現,會較容易醫治,定期做以下幾種檢查,可大大減低需要接受全乳切除和化療機會。


1⃣臨床檢查

由專業醫護人員觀察及觸檢,比起自己檢查,能更有效識別乳房的異常變化。


2⃣乳房X光造影檢查

X光造影比起人手檢測更為精準,可顯示觸摸唔到或者是未形成腫瘤的早期乳癌,分為2D及3D乳房造影,3D技術利用斷層技術拍攝多張照片,再經由電腦重組立體影像,比起傳統2D技術更方便醫生判斷,同時能減輕檢查時女士所受的痛楚。


3⃣乳房超聲波掃描

如果擔心自己可能或正在懷孕,為避免輻射影響胎兒,超聲波掃描便會比較適合,因為它不含幅射。它能分辨清楚腫瘤和水囊,但就對初期乳癌的檢測能力較弱。


X光造影和超聲波掃描各有優點,驗癌準確度亦隨著年齡變化而有所不同,建議每2年或是按醫生的建議定期進行乳檢,防範於未然👩🏻‍⚕


其實係飲食方面都有好大影響嘅🍎下篇會講解係飲食方面如何做到減低患上上乳癌嘅風險!


Written by Dominic Kwong @helpthywellness

 


Dominic Kwong

Registered Dietitian

Helpthy Wellness Center

營伴健康管理中心



162 次查看0 則留言

Comments


bottom of page